Türkiye’de sağlık turizmi son yıllarda oldukça popüler. Taksim’de saçını yeni ektirmiş orta doğulu turistleri görmemizle başlayan bu sektör, son beş yılda kartopu etkisiyle büyüdü. Döviz kurundaki yükselişle birlikte sağlık turistleri İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir vb. illerdeki saç ekimi, bariatri, diş klinikleri, estetik operasyonlar, kanser tedavisi vb. işlemler için akın akın Türkiye’ye gelmekteler. Devletin ardı ardına açıkladığı teşviklerle birlikte sağlık turizmi irili ufaklı bütün sağlık kuruluşlarının megalo ideası durumunda.
Antalya’da sabah erken kalkanın diş kliniği açtığı, fırsatı gören dijital ajansların birbiri peşi sıra acente kurduğu bu agresif büyüme döneminde, birçok acente için doğru partner seçimiyle sağlık turizmi dijital pazarlamasında başarıya ulaşmak mümkün. Alsiyon’da tam olarak yaptığımız şey ise bu, kaynaklarını ve çapını doğru tahlil etmiş, işinin ehli ve saygın sağlık merkezlerine dijital pazarlama yoluyla yurtdışından hasta getiriyoruz. Bugün Konya’daki bir kliniğe bile yurtdışından hasta getirebilmiş olmanın gururuyla, bu işi iyi yapmanın birkaç püf noktasını sıralayacağım:
Sağlık Turizmine Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler
Bu işe başlamadan önce tamamlamanız gereken bir checklist bulunuyor. Bu checklist uzuna bir checklist olsa da, en önemsediğim maddeler aşağıdaki şekilde.
Çok İyi Bir Websitesi Yaptırın.
Bu işler artık o kadar pahalı değil. Siteniz mobil uyumlu olsun, SEO’da uçsun kaçsın, hızlı açılsın, sade olsun ve mesajlarını net bir şekilde sunabilsin. İçeriğiniz dolu dolu olsun ve gösterişten uzak olun. Fantezi aramayın ama çok ucuza da kaçmayın.
Çok İyi Bir Sosyal Medya Hesabı Kurgulayın
Başta instagram olmak üzere hesaplarınız video içeriklerle dolu olsun. Eğer estetik operasyonlar üzerine iş yapıyorsanız before after vaka paylaşımları, hasta geribildirim videoları, klinikten videolar vb. trendlere uygun videolar kurgulayın. Bu noktada, mutlaka kliniğinize / merkezinize / hastanenize video çekim yapmak üzere belirli günlerde uzman bir kişi gelsin.
Call Center Kurun
Demesi kolay, evet. Kalkıp onlarca kişiyi istihdam edin demiyorum elbette. Ancak avrupalı, amerikalı ya da hedef pazarınız her neresiyse, o dili iyi konuşan biri potansiyel hasta adaylarınızdan gelen talepleri karşılamalı, onlara telefonda bütün süreci aktarabilmeli. Elbette satış kabiliyeti olan, ikna ediciliği yüksek birine ihtiyacınız var. Yeteri kadar vakti varsa bu kişi doktorun ta kendisi de olabilir elbette.
CRM Sistemi Kurun
İyi bir CRM yazılımına abone olun. Piyasada Zoho, Hubspot vb. uygun ücretlerle sunulan CRM yazılımları var. Hastalarla kurulan tüm etkileşimler bu yazılıma işlenmeli. Bu ay kaç hasta adayıyla görüştünüz? Kaçıyla teklif ya da ön teşhis aşamasındasınız? Kaçı telefonunuzu açmadı? Telefonununuzu açmayanların kaçını tekrar aradınız vs. vs. Tüm bu soruların cevabı iyi kurgulanmış bir CRM sisteminde gizli.
Sağlık Turizmi Danışmanlığı Alırken Ajans Seçimi
Ajans seçerken, sağlık turizmine yoğunlaşmış bir ajans seçimi daha doğru olacaktır, çünkü dijital pazarlamada işin içine sağlık girdiğinde durum hayli değişiyor. Sağlık turizmi alanında referansları olan bir ajans seçilmesinde fayda var.
Bir Cevap Yazın