Bir süredir Youtube üzerinde yayınladığım Excel 2016 dersleri beklediğim ilgiyi görmeyince Youtube’un bu iş için yanlış bir platform olduğuna karar verdim ve bu videoları ücretsiz bir Udemy kursuna dönüştürdüm ve beklediğim ilgi ve alakayı Udemy üzerinde buldum. Bu kursu ömür boyu ücretsiz tutmayı düşünüyorum.
Ülkemizde en temel bilişim konularında bile online eğitim (e-öğrenme) yeterli kaliteye ulaşamadı. Bunun gelişimine en başından beri şahidim. Henüz ADSL’in bile yaygınlaşmadığı dönemde, üniversite öğrencilerine yönelik ücretsiz dersler yayınlayan Ekol Hoca isimli bir site vardı, hala devam ediyor mu bilmiyorum. O dönem, kısıtlı imkanlarıyla, kendisi iyi bir rüzgar yakalamıştı. Ardından bir adım profesyonelleşmeye yönelik başka bir girişim Dersizle.com türemişti. Bu arkadaşlar, ekranı kaydetmiyor, tam sınıf ortamında öğretmeni videoya çekiyorlardı. Malasef devam edemediler, hatta öyle ki domain bile park edilmiş durumda.
Bilişim özelinde konuyu ele alırsak, Çizgi Tagem’in çabaları oldu. Ancak bazı dersler o kadar ruhsuz, o kadar TRT spikeri tadında anlatılıyordu ki 15 dakika bile katlanabilmek mümkün değil. Çizgi Tagem’in bu arşivi Youtube’da mevcut. Excel derslerine girip, 20 dakika tahammül edebilirseniz size yemek ısmarlarım.
Udemy’nin popülerleşmesi ile birlikte, bu işi yarı amatör / profesyonel olarak yapan bir çok arkadaş mevcut. Özellikle yazılım geliştirme, web tasarımı vb. alanlarda Udemy üzerinde onlarca ücretli – ücretsiz kurs var. Benim tecrübelerime göre, ücretsiz kursların en az %95’i malasef niteliksiz. Kişisel marka oluşturma yönünde yapılmış garip icraatlar olarak değerlendiriyorum. Ücretli kurslarda ise bambaşka bir realite mevcut. Halihazırda hiçbir kurumsal proje gerçekleştirmemiş, 2-3 yıllık SSK’lı arkadaşlar, bu platformda “A’dan Z’ye Yazılım Geliştirme” gibi cüretkar kurslar hazırlamışlar ve bunları yüksek rakamlardan satmaya çalışıyorlar. Bunu çok yadırgamıyorum, herkesin muhakkak başkalarına öğretebilecek şeyleri vardır. Yadırgadığım konu, kurslarda artma eğiliminde olan bir trend var ki o da “Drop Shipping Yaparak Zengin Ol, Çin’den Alıp Amazon’da Satın” vb. keriz silkeleme operasyonları. Bu tip kurslara bırakın para vermeyi, ücretsizlerine dahi saniyelerinizi vermeyin derim.
Nitelikli bulduğum kursların yine bir çoğunda tespit ettiğim başka bir durum ise insanımızın bilgilerinin tümünü paylaşmasından imtina etmesi üzerine. Bu gerçekten toplumumuzda bir realite. Kimse bildiklerinin tamamını başkasıyla paylaşmaz, muhakkak bir kısmını kendine saklar. Bunu iş yaşamında vs. doğal karşılayabilirim. Ancak ücret talep ettiğiniz bir ortam yaratıyorsanız, böyle bir kaygınız olmamalı; zira insanların hem parasına hem zamanına talip olmuşsunuz.
Sözün özü, online eğitim, gelişmeye devam ediyor. Kurs kirliliği arasında tespit edebileceğiniz nadide birtakım çalışmalar az da olsa var (bizimle de paylaşın lütfen). İddialı bir cümle kurmaktan imtina etmeye çalışıyorum ama, 2018 yılında, internette hala kaliteli Excel eğitimi veren ücretli / ücretsiz bir materyal bulunmamasını aklım almıyor. Kendimce bu açığı kapatıp faydalı olmaya çalıştım. Bir haftada 400’e yaklaşan ve ortalama puanı an itibariyle 5 üzerinden 4,53 olan Excel kursum ile başardığımı zannediyorum.
Bir Cevap Yazın