Google, 1 Eylül 2020 tarihinde tüm Google Ads müşterileriyle yepyeni bir maliyetin bilgisini paylaştı. “Türkiye’de yasal düzenlemelere uymanın getirdiği maliyet ve karmaşanın önemli ölçüde artmasını” sebep göstererek, bundan sonra yapılan reklam harcamalarından %5 ek ücret tahsil edeceğini ve bunu “Yasal İşletim Maliyeti” olarak adlandıracağını duyurdu.
Yani 100 liralık bir Google Ads harcaması yapıldığında, kredi kartınızdan 5 lira daha çekilecek. Bunun KOBİ’ler için karalara bağlatan bir gelişme olduğunu düşünmüyorum ancak yüksek bütçeli e-ticaret operasyonları için can sıkıcı.
Pekala, tıklama başına maliyetleri yükselterek, bu maliyeti gizli bir zamla da halledebilecekken neden böyle bir girişim yapıldı sorusuna benim cevabım, Türkiye’yle bir inatlaşma içinde olduğu yönünde. Şubat 2020’de Rekabet Kurulu’ndan yediği 98.000.000 TL cezaya karşılık 10 Ağustos’ta Google Alışveriş’i Türkiye’de kapatma kararı almıştı. Hızını alamadığını ve pasif agresif bir tepki olarak bunu yaptığını düşünüyorum.
Bu gelişme doğrultusunda, Türkiye’de zaten epey maliyetli olan Google Ads reklamları daha da karmaşık bir hale gelecek. Hatırlarsanız, 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereğince, internet ortamında verilen reklam reklam hizmeti ödemelerine stopaj zorunluluğu getirilmişti ve yurtdışı menşeili firmalar için bu oran %15 idi. Şimdi %5 de Google istiyor. Dolayısıyla maliyet günden güne artıyor. Bu gelişmeye göre küçük bir hesap yapalım:
Google Ads üzerinde 100 liralık bir reklam harcaması yaptınız. Google kredi kartınızdan 105 TL çekti.
105/0,85 yaparak stopajlı maliyeti hesapladık: 123,50 TL
123,50 TL üzerinden %18 KDV2 beyan ettik (stopaj için de KDV ödemiş olduk şaşırdınız mı? Araba alırken de ÖTV’nin KDV’si ödeniyor…) : 145,73 TL
Gördüğünüz gibi 100 liralık reklam vermek için 45,73 TL ek masraf çıktı! Bu tutarın önemli bir kısmı devlete, küçük bir kısmı Google’a gitti…
Gelelim şimdi muhasebe camiasında epey tartışılacağını düşündüğüm bir tartışmaya. İlgili stopaj, yurtdışına yapılan reklam harcamalarını kapsıyor. Biz 100 TL’lik reklam yaptık. 5 TL Google ayrıca bir hizmet bedeli (kendi deyimiyle yasal işletim maliyeti) ekledi. Peki bu 5 TL üzerinden de stopaj bildirilecek mi? Bu konuda Multiligo mali müşavirlik firması Rehber SMMM ile çalışmamız sürüyor. Zannediyorum bir tebliğ yayınlanana kadar ödeme tutarına bakılması gerekecek.
100 liralık reklam harcaması yapmak için 45 liralık ek masraf ödemek, hiçbir şirket için iyi bir fikir gibi görünmese de, dijital reklamlar o kadar güçlü bir etki sunuyor ki, bundan vazgeçilmesi mümkün değil. 2019’un ilk gününden bu yana hayatımızda olan stopaj vergisine, içinde bulunduğumuz ülke koşullarına ve pandeminin global etkilerine rağmen şirketler Google reklamlarına bütçelerini ayırmaya devam ediyor.
Not: Bu yazıyı aslında Multiligo blogunda yazdım. Bu versiyonu kişisel yorumlarımı da içeriyor.
Bir Cevap Yazın